Kategorijos

Gamintojai

Agaras – želatinai sakome „ne!“

Agaras – želatinai sakome „ne!“

Jūsų gimtadienio torte – pavargusių karvučių kaulai ir ilgai virtos kiaulių galvos. Ar tikrai norite savo skaniausius desertus gardinti tokiais priedais? Japonai jau keletą šimtmečių plačiai vartojamą želatiną keičia agaru – augalinės kilmės stingdikliu, gaminamu iš jūros dumblių.

„Bioteka" Jūsų kulinariniams eksperimentams siūlo išbandyti Rapunzel agarą, pagamintą iš švariuose vandenyse užaugintų jūros dumblių. Agaras yra 100% augalinės kilmės, tad tinka ir veganų bei vegetarų valgiams. Agaras lengvai stingsta, o su juo gaminti visiškai paprasta!

Rapunzel agaras – želatinos pakaitalas iš jūros dumblių

Japonijos gastronominėje kultūroje agaras žinomas jau nuo XVII amžiaus. Ekologiškas Rapunzel agaras yra išgaunamas iš raudonųjų gelidium rūšies jūros dumblių, kurie auga saugomoje teritorijoje prie Maroko, Vakarų Afrikos, krantų. Šių ekologiškų vandens kultūrų augimvietė yra toli nuo civilizacijos ir judraus laivų judėjimo, kad būtų užtikrinta minimali taršos rizika. Ekologiškas agaras gali būti gaminamas tik iš tokiose saugomose teritorijose auginamų jūros dumblių. Rapunzel rūpinasi, kad ne tik būtų sąžiningai tikrinama tokio vandens ir jūros dumblių kokybė, bet ir mokama už ekologišką tvarų ūkininkavimą ir žaliavos atsekamumą.

Jūros dumbliai, iš kurių vėliau bus gaminamas agaras, renkami nardytojų ir tik rankomis. Specialiai apmokyti nardytojai dumblius gali skinti tik su toje vietoje galiojančia licencija. Nuskinti jūros dumbliai yra džiovinami saulėje, o džiovinti – apdorojami karštais vandens garais. Gautas ekstraktas atvėsinamas ir mechaniškai supresuojamas bei susmulkinamas iki mums pažįstamo balkšvų agaro miltelių pavidalo.

Agaro maistinė vertė ir vartojimas

Agaras yra nevirškinamas angliavandenis, tad yra laikomas skaiduline medžiaga. Gali pasižymėti švelniu laisvinamuoju poveikiu, jeigu vartojamas didelėmis dozėmis (10-15 g per dieną). Kadangi agaras yra gaminamas iš jūros dumblių, jo sudėtyje yra nedidelis kiekis jodo (48 mg/ 1 kg).

Agaro milteliai tirpsta tik verdančiame skystyje. Esant 34-38°C temperatūrai, agaras virsta geliu. Agaras praktiškai neturi skonio, tad jį galite naudoti įvairiausiuose patiekaluose – gamindami želę ar tortus, vaisinius įdarus, tirštindami sultis ar pieno produktus.

1 arb. š. agaro miltelių atitinka 5 želatinos lapelius. 100 g tirštinamo produkto naudokite 1-2 gramus agaro. Iš pradžių agaro miltelius įmaišykite į nedidelį kiekį šalto skysčio. Kai užverdate tirštinamą produktą (pvz. vaisių sultis ar pieną), supilkite agarą ir gerai išmaišykite. Masė turėtų pradėti stingti per 2-3 minutes. Jeigu masė išeina per skysta, atvėsinkite skystį iki kūno temperatūros. Tuomet papildomą kiekį agaro išmaišykite šlakelyje vandens ar sulčių ir įmaišykite į bendrą masę. Vėl pamažu užvirkite, nuolat maišydami, ir leiskite visiškai atvėsti.

Rapunzel ekologiškų agaro miltelių ieškokite mūsų parduotuvėse.